A BME Polimertechnika Tanszék vendégei voltunk!

2024.01.22

A műanyagfeldolgozó képzésben részt vevőkkel tanulmányi látogatást tettünk a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar Polimertechnika Tanszékén (https://www.pt.bme.hu/fooldal.php?l=m), abból a célból, hogy a fröccsöntésen kívül más technológiákkal is testközelből megismerkedhessünk!

A tanszék dolgozóinak köszönhetően ez maradéktalanul sikerült is, sok hasznos és érdekes ismerettel bővült a tudásunk.

Dr. Bárány Tamás tanszékvezető Úr bevezetőjével kezdődött a program, ahol a Műszaki Egyetem és a Polimertechnika tanszék múltjáról, jelenéről és jövőjéről is képet kaptunk, köztük a szeptemberre tervezett szakmérnöki képzésről, ami a nass magnet - nél (és a többi műanyagfeldolgozással foglalkozó vállalatnál) dolgozó mérnökök számára egy nagyon hasznos, és könnyen elérhető fontos tudást biztosíthat majd.

Ezután az anyagvizsgáló szaklaboratóriumban alkalmazott berendezéseket, vizsgálati módszereket ismerhettük meg. Továbbá a fröccsöntési területen egy teljesen új, még fejlesztés alatt álló speciális hőre lágyuló fröccsöntési T-RTM (Thermoplastic Resin Transfer Molding) technológiát, a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket, a különböző extrúziós feldolgozásokat (kompaundálás, fóliafúvás, flakonfúvás, síkfóliagyártás), végül pedig a keverő szaklaboratóriumban a gumikeverékek receptúrájának csöppet sem egyszerű megalkotását (a korom milyen fontos is tud lenni…)!

Közben megismerkedtünk a BME Suborbitals (BME Suborbitals) kutatórakéták fejlesztésével, gyártásával foglalkozó mérnökhallgatók csapatának képviselőivel is, akik bemutatták a rakétatestek gyártásának technológiáját, valamint felhasználási lehetőségeit. A fiatal lelkes csapat már több díjat is bezsebelt ezen a területen!

Miután a fejünk megtelt a sok új ismerettel, a hazaút előtt a nem túl baráti időjárás sem tudta visszatartani a csapatot egy rövid frissítő sétától, a BME impozáns épületei, a Duna-part, és a Szabadság - híd (ahol a szegecskötésekről tanultakat is átismételhettük…) körül.

Ezúton is szeretném megköszönni Dr. Pomázi Ákos laborvezető Úrnak, valamint a tanszék nagyon készséges és felkészült minden tagjának ezt a napot! További jó munkát, eredményes kutatásokat és érdeklődő látogatókat kívánok.
                                                                                                 Fülöp István - fröccsöntési részleg területvezetője