Cégtörténetünk
1925 április 1.-én, egy kellemetlen, hideg szerdai napon a 31 éves finommechanikai műszerész mester Wilhelm Friedrich Heinrich Nass megnyitotta kisiparos műhelyét a Glockseestraße 20. szám alatt, Hannover központjában. A kis műhely cégtábláján a következő állt: „Wilh. Nass Präzisions-Mechanik Fernruf W7386”. Elsősorban fényképezőgépek és moziberendezések javításával foglalkozott. Hamarosan viszont már finommechanikai alkatrészek fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével is foglalkozott. A környéken jó üzleti lehetőségek kínálkoztak. A szomszédos városrészben, Lindenben egyre népszerűbbek lettek az olyan innovatív technológiai beszállítók, mint a Nass, akkor még csak néhány alkalmazottjával. A hannoveri vagongyár (HaWa) megépíti az „EM 3“ nevű 40 voltos elektromos meghajtású kisautóját egy személyautó és egy kistranszporter változatban. Vasúti kocsikat, villamos kocsikat, vadászrepülőgépeket és mezőgazdasági gépeket gyártanak. Aztán a Hanomag elkészíti az első német 2/10 lóerős kisautót (közismert becenevén a „Kommissbrot-ot”,melyet egy kenyér formájáról kapta). 1925 november 24.-én kedden, a 44 éves Speyer-ből származó diplomás mérnök, August Hofmann veszi át a frissen alapított stuttgarti „Concordia, Maschinen- & Elektrizitätsgesellschaft mit beschränker Haftung” (Concordia, gép- és villamosipari társaság) ügyvezetői posztját, aki korábban sok ismeretre és tapasztalatra tett szert a magasáramú technológiák területén. Pár munkatársával együtt mérnökirodát nyitottak Stuttgart központjában (Hegelplatz 1), ahol tervezési, tanácsadási munkákkal kezdtek el foglalkozni, továbbá egy kisebb műhelyt is üzemeltettek. Stuttgart is jó felvevőpiacnak bizonyult a mérnöki szolgáltatások terén. Hofmann az akkori körülményekhez képest úttörő fejlesztésekkel szolgálja ki a várost, mely eleinte még a magas,- közép- és kisfeszültségű technológiára korlátozódik. Közvetlen szomszédságban található a Daimler Benz AG, a Bosch AG (kisfeszültségű mágnesgyújtókat gyártó cég), valamint 1931 április végén egy bizonyos Dr. Ing. h. c. F. Porsche konstrukciós irodája. Stuttgart 1925-ben és az azt követő években, az egyre gyorsabban fejlődő német autóipari technológia fellegvárának szá- mít.

Felelősségtudat és fókuszálás az automatizálási technológiára

Míg a kezdeti években a két cég tevékenységét inkább a fotómechanikai precíziós alkatrészek gyártása és javítása, (Nass Hannoverben) illetve feszültségtechnológiai fejlesztések (Concordia Stuttgartban) határozták meg, úgy az 1930-as években mindkét cég megérett az újabb igények kielégítésére. Az egyre automatizáltabb gépipar és berendezéstechnika megkövetelte a vezérléstechnikai eszközöket. Wilhelm Nass és August Hofmann erre jól ráéreztek, azonban mágnesszelepek és alkatrészeik gyártására átállni, nem olyan könnyű, mint ahogy azt elképzeljük. Az ilyesmi mindig kihívásokkal jár: meg kell növelni a dolgozói létszámot, és a dolgozók képzettségi szintjét is emelni kell. Új beszállítókat kell keresni, épületet kell bővíteni, a saját gyártást is automatizálni kell, új felvevőpiacokat kell találni, és azokat ápolni kell. Aztán 1932-ben megérkeztek a Concordia első mágnesszelepei, 1939-ben pedig Wilhelm Nass első elektromágneses alkatrészei ke- rültek piacra. Időközben mindkét cég védelmi felszereléseket gyárt. A két cégalapítónak, Nass-nak és Hoffman-nak 1943/1944-ben végig kell néznie, ahogyan a Royal Air Force légi támadása a földdel tesz egyenlővé mindent, amit 20 év alatt felépítettek. Az 1960-as évek végén a két családi vállalkozás a Nass Hannoverben (Wilhelm Nass Kg) és a Hofmann Stuttgartban (Concordia, Maschinen- und Elektrizitäts-Gesellschaft mbH) kisiparosi műhelyből valamint mérnöki irodából komoly, nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező középvállalattá nőtték ki magukat. A hangsúly most már egyértelműen az automatizáláson van.

Együtt erősebbek vagyunk!

A mai Holding Kirchheim GmbH + Co KG történetében, az 1960-as évek végén, 1970-es években és az 1980- as évek elején két olyan momentum- mal találkozhatunk, melyeket dolgo- zóink a mai napig valószínűleg meg- határozónak és fontosnak tartanak. 1968-ban Hannoverben a Wil- helm Nass KG-ban teljes lendülettel folynak az előkészületi munkálatok, melyek célja egy új moduláris rend- szer kifejlesztése. Ekkor születik meg a „System 8”. Egy olyan moduláris rendszerről van szó, mely egy opti- mális, 8mm-es átmérőjű szeleppel rendelkezik és a következő évtizedek hullámvölgyeit is túléli, Később Preusse, a fiatal mérnök megismerhette a középvállalat nyújtotta előnyöket: Jó teljesítményért, jó karrierlehetőség – és az 1970-es évek közepén vezetőségi tag lett a Wilhelm Nass KG-nál.

Telephelyeink
A nass magnet Hungária Kft. 1996-ban alakult, akkoriban Precision Controls Kft. néven, „zöldmezős” beruházásként Veszprém ipari negyedében.

Tulajdonosa a német Holding Kirchheim GmbH + Co. KG, melynek központja a németországi Hannover, telephelyei pedig Magyarországon kívül (Veszprém) Németországban (a hannoveri nass magnet GmbH), az Egyesült Államokban (a new baltimore-i nass controls) és Kínában (nass magnet Shanghai Trading Co. Ltd.) találhatóak.

A vállalatcsoport több mint 90 éves fennállása során világpiaci vezető lett az elektromágneses elővezérlők és szelepek gyártásában, mára pedig egy stabil és növekvő pozíciót tölt be a gépipar és az autóipar dinamikusan fejlődő piacán. A nass csoport tevékenysége az elmúlt két évtized során fokozatos fejlődésen ment keresztül. A standard termékeket egyre inkább az egyedi, a vevői igényekre szabott moduláris felépítésű alkatrészek váltották fel. Termékeink, melyeket a vállalatcsoport nass magnet és nass controls néven gyárt és értékesít, világszerte megtalálhatóak a pneumatikusan vezérelt applikációkban.

Ismerje meg a nass világát!
A nass magnet Hungária Kft. 1996-ban alakult, akkoriban Precision Controls Kft. néven, „zöldmezős” beruházásként Veszprém ipari negyedében. Tulajdonosa a német Holding Kirchheim GmbH + Co. KG, melynek központja a németországi Hannover, telephelyei pedig Magyarországon kívül (Veszprém) Németországban (a hannoveri nass magnet GmbH), az Egyesült Államokban (a new baltimore-i nass controls) és Kínában (nass magnet Shanghai Trading Co. Ltd.) találhatóak. A vállalatcsoport több mint 90 éves fennállása során világpiaci vezető lett az elektromágneses elővezérlők és szelepek gyártásában, mára pedig egy stabil és növekvő pozíciót tölt be a gépipar és az autóipar dinamikusan fejlődő piacán. A nass csoport tevékenysége az elmúlt két évtized során fokozatos fejlődésen ment keresztül. A standard termékeket egyre inkább az egyedi, a vevői igényekre szabott moduláris felépítésű alkatrészek váltották fel. Termékeink, melyeket a vállalatcsoport nass magnet és nass controls néven gyárt és értékesít, világszerte megtalálhatóak a pneumatikusan vezérelt applikációkban.
Termékeink az alábbi területeken kerülnek felhasználásra:
  • ipari pneumatika
  • kiegészítők és tartozékok pneumatikai és hidraulikai vezérlésekhez
  • fékrendszerek elektromos vezérlése
  • gyógyászati segédeszközök és orvosi műszerek
  • autómosó berendezések
  • robbanásveszélyes térben történő felhasználás
  • üzemanyag töltőállomás
  • olajbányászat
  • folyamatszabályozás területén (mágnesszelep)
  • ipari automatizálás (munkavégző elem irányítása)